Flere stemmer i ny bok om fødsel

Med en så trygg fødselshjelp som vi har i Norge, trenger vi en ny bok om fødsel? Kvinner i Norge har rett til en variert fødselsomsorg, god og nyansert informasjon, og selvbestemmelse over egen kropp. All helsehjelp skal være basert på informert samtykke.

Informert samtykke må vi ha kontinuerlig fokus på, for den informasjonen som blir gitt er ofte ikke nyansert nok
- Tilde Broch Østborg, lege

– Fødselshjelpen i Norge er svært trygg, sier lege innen spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Tilde Broch Østborg. – I tillegg er kroppen laget for å føde. Kvinner er laget for å få det til. Hun er bidragsyter til boka Fødsel og er ikke så ofte å se på føderommet. Tilde blir først involvert i fødselen hvis det er problemer med fremgangen, endret fosterlyd, flerlinger, seteleie eller andre komplikasjoner.

– Vi har en fødselshjelp i Norge som i all hovedsak gir friske mødre og friske barn. Samtidig: Informert samtykke må vi ha kontinuerlig fokus på, for den informasjonen som blir gitt er ofte ikke nyansert nok, forteller Tilde.

Utsnitt fra boka Fødsel: Til daglig jobber Tilde Broch Østborg på kvinneklinikken ved Stavanger Universitetssykehus.

INFORMASJON TIL FOLKET DANNER GRUNNMUREN. Dagen før lanseringen kunne vi på God morgen Norge, høre fødselsfotograf, Eva Rose, fortelle om hva som fanget interessen hennes for fødsel og om utgivelsen av boka Fødsel.

Etter å ha fotografert fødsler i 20 år hadde Eva mange spørsmål. – Vi har fått lov til å intervjue alle disse fantastiske kvinnene. De har svart på så mange spørsmål som vi har lurt på og det er så mye informasjon som jeg har lyst til å få ut.

– Bildene skal vise sannheten, men også gjøre at folk ikke syns det er så skummelt, sier Eva. – Det er alt for mange som gruer seg og tenker at det (fødsel red.anm.) er den verste opplevelsen de skal igjennom, men jeg ser hele tiden at nei, det er nok kanskje den beste opplevelsen de skal igjennom. Det er så fint.

VORDENDE FORELDRE LURER PÅ ALT. – Det er så mange ting de ikke forstår der og da. “Hvorfor fikk jeg den sprøyta i låret? Hvorfor “hopper” de på magen min etterpå for å få ut morkaka? Kunne de ikke bare vente med den …” – Når du har fått en unge på brystet, så har du ikke lyst til at noen skal stå og “hoppe” på magen din etterpå, sant!

Utsnitt fra boka Fødsel: Kvinner som føder må også føde morkaken.

Hvis du ikke har en strategi, vil andre legge føringen for deg
- Anne Fjeldberg, jordmor

FLERE STEMMER GIR BEDRE VALG. Eva fikk overtalt venninnen, journalist Trine Dahlman, til å skrive boka. Hun har intervjuet jordmødre, lege, doula og fødende for å få frem et mer nyansert bilde av fødselen. – Det som gjorde det gøy å skrive og lage boken, var det folk ikke visste. Som at de kan velge fødested. Det er så utrolig mange valg i fødsel som folk ikke er klar over. Det er det lurt å sette seg inn i …, – ellers tar andre valgene for deg!, skyter Eva inn.

– Det var det hun jordmoren (Anne Fjeldberg red.anm.) sier også; at “hvis ikke du legger en strategi, så vil noen andre ta føringen for deg og da vil du kanskje føle at det er vanskelig å ta de valgene i fødselen.

BEDRE FØDSLER TIL FOLKET. Alt går ikke som forventet alltid og da gjelder det å være forberedt. – Å føle mestringsfølelse er fantastisk. Kanskje gikk det ikke som du hadde trodd, men så får du det til allikevel. Den mestringsfølelsen der, håper Eva at enda flere får med bedre kunnskap.

FORMIDLER HISTORIER. Trine legger stor vekt på rollen hun har i det å formidle historiene til alle hun har intervjuet. At hun selv ikke har barn gjør at hun ikke er farget av egne opplevelser eller har preferanser når det gjelder valg av fødested eller fødsel. For Trine er det viktig at kvinner selv skal få velge hva som passer for dem. – Det samme gjelder fedre, partnere eller andre omsorgspersoner som er med på fødselen. Hva vil de? Hvor vil de stå hen? Vil de klippe navlesnoren? Vil de se morkaken? De må også få velge, legger Trine til.

KJØP BOKA PORTOFRITT FRA NORLI

INNHOLD
 • Forord
  Eva Rose, fødselsfotograf
 • Kapittel 1, Valg av fødested
  Ellen Blix, forsker og jordmorprofessor
  En trygg fødsel
  Fødselens fire faser
 • Kapittel 2, Offentlig fødselsomsorg
  Anne Fjeldberg, jordmor
  Strategi for fødselen
  Anja ble urkvinne
  Alle gode ting er tre
  Sivs morkake satt fast
  Å føde er det råeste du gjør
  Birthe Ariansen, jordmor
  Et naturlig sted å føde
  Solveig valgte naturlig fødsel
  Vektløs i vann
  Tilde Broch Østborg, fødselslege
  Risiko og uønsket utfall
  Tinas keisersnitt
  Sorg i lykken
  Loke lå med rumpa ned
  Risikofødsel ble drømmefødsel
  Gunn Olsen, jordmor
  Et jordmorstyrt fødetilbud
 • Kapittel 3, Hjelp
  Fødestillinger
  Igangsetting
  Eli Sandvig, jordmor
  Fødselsangst. Livredd for å føde
  Smertelindring
  Morkaken
 • Kapittel 4, Privat fødselsomsorg
  Kristina Forberg Jacobsen hjemmejordmor
  Gir kvinner en valgmulighet
  Christina fødte i stua
  Magisk hjemmefødsel
  Ragnhild Torjesen, doula
  Personlig fødselshjelper
  Crystal ville bli hørt og ivaretatt
  Fødte med doula
  Etterord
  Trine Dahlman, journalist

No Comments

  Fortell oss hva du syns

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  %d bloggers like this: